Írjon nekünk, hívjon minket!
Hírek
2014.11.25 11:27
Hírlevél
Termékajánló
Látogató számláló
0
4
6
6
5
5
4

Melomix.hu Blog

Milyen munkaruhát érdemes választani a földmunkákhoz?

Földmunkák során a számtalan munkavédelmi előírás mellett ami a munkagépre és a munkavégzésre is vonatkozik, a munkaruházatra is érdemes hangsúlyt fektetni. Lássuk miért fontos a biztonság a földmunkák során és milyen ruhát érdemes választanunk azt nézzük meg közelebbről.

Miért rejthet magában veszélyt a földmunka?

A földmunkákat nem csak bobcat munkagéppel végezzük hanem használunk különféle markolókat, úthengereket is. Ezek a gépek különböző teljesítményűek és eltérő sebességre képesek, illetve a mozgásuk is más és más.

Árokásáshoz mini kotró gépeket vagy markolót alkalmaznak az építkezéseken. A termőföld elterítéséhez, illetve a különböző szóródó anyagok mozgatásához pedig homlokrakodókat. Kertépítés  során használnak még kisebb multi gépeket amikhez sokféle adapter létezik.

Ezek a gépek lehetnek fülkével ellátott és anélküli kivitelűek. A nyitott fülkés gépeknél több a veszélyt rejtő tényező de nézzük mik is ezek.

Milyen veszélyek leselkednek a gépkezelőre?

A munkagépek legtöbb esetben hidraulikus üzemeltetésűek, és a hidraulika csövek a géptesten kívül is megtalálhatók. Ezek üzem közben a többszáz fokos hidraulika olajat szállítják ami a csövek elrepedése során az ember bőrére kerülve komoly égési sérüléseket tud okozni. De gondoljunk csak bele hogy nem feltétlenül kell ezeknek a csöveknek elrepednie ahhoz hogy az ember megégesse magát, hiszen a munkagépek napi szintű karbantartást igényelnek és üzemmeleg állapotban szerelés vagy karbantartás során is megégetheti magát a kezelő. Az ilyen esetek miatt a karbantartásnál a hószúszárú felsőrész és a védőkesztyű használata nagyon hasznos.

A nyitott kabinos gépeknél még nagyobb veszélyt rejt magában a hidraulika cső eldurranása.

A gépkezelő továbbá jobb ha felkészül arra, hogy a gépből nem csak a napi és eseti karbantartási feladatok miatt kell a gépből kiszállni hanem különböző akadályok lehetnek a munkavégzés során amit neki kell elhárítani. Ilyenkor a munkagépből kilépve a munkavédelmi bakancs használata nagyon fontos, mert a munkaterületen bármi átszúrhatja egy hagyományos cipő talpát.

A munkavédelmi nadrág és felsőrész azért is fontos mert így elkerülhetjük az égési sérüléseket, illetve jobban védenek a portól és a szennyeződésektől mint a hagyományos utcai viselet, jobban takaríthatók és bizalomkeltő megjelenést biztosítanak használójának.

Milyen munkavédelmi felszerelést ajánlunk?

Földmunkagépek kezelőinek mindenképpen ajánljuk a munkavédelmi bakancs, kesztyű és hosszúszárú nadrág használatát. A védőszemüveg nem előírás azonban nyáron egy munkavédelmi napszemüveg mindenképpen jól jön.

A földmunka során lehetőség szerint használjunk fülvédőt vagy füldugót, hiszen az egész napos zajhatás amit a munkagép kezelő átél hosszú évek alatt nagyon komoly, maradandó halláskárosodást okozhat.

A munkavédelmi sisak használata építkezéseken kötelező. Persze használata kényelmetlen és melegben kifejezetten rossz, de a gépből kiszállva nem csak kötelező, de mindenképpen ajánlott viselet tehát jobb ha magunknál tartunk egyet.

Milyen veszélyek leselkednek a gép környezetében dolgozókra?

Egy egyszerű bobcat bérlés során nem is gondolnánk arra, hogy nem csak a gép kezelőjének hanem a körülötte dolgozó emberek munkavédelmi felszerelése milyen jelentőséggel bír. Egy megfelelő munkavédelmi cipő megvédheti a lábadat attól hogy beleszúródjon egy tárgy vagy ha valami súly esne a lábadra attól is meg tud védeni. De egy esetleges baleset során is nagyon sokat számít a megfelelő felszerelés. Hiszen ilyenkor az ütés, szúrás és esés elleni védelemben kiemelkedő szerepe van a munkavédelmi felszereléseknek.

Milyen előnyei vannak még a megfelelő munkaruhának?

A megfelelő munkaruha nemcsak megvéd hanem kommunikál. Ha munkagép bérléssel , munkagép kezeléssel foglalkozol tulajdonosként vagy alkalmazottként egyaránt fontos a kulturált, egységes megjelenés. Egy menő munkaruhában érkező szakember bizalmat sugároz, azt üzeni az ilyen viselet hogy komolyan veszed amit csinálsz. Mindamellett hogy jó benyomást kölcsönöz amit az emberek megjegyeznek, a profi munkaruha véd is!

Sose nélkülözd a használatát!

A legkézenfekvőbb válasz erre az lenne, hogy ahány szakma, annyi féle ideális munkaruha.

 

Munkaruha

Egy kis érdekesség az ipari porszívók kapcsán.

 

ipari porszívó és óriáskerék - mi a közös?

 

Webáruház készítés